skörgossen – del 2 i glasbruksserien

Skörgossen heter Johan Svensson och när han för första gången kommer in i Kosta glasbruk så blir han förtrollad av miljön. Hans bror Nils har jobbat ett tag på bruket och nu är det Johans tur att starta längs ned i ordningen – med att elda i de stora ugnarna. Det är 1700-tal och de som kan glas är de tyska mästerglasblåsarna och i en av familjerna som kommer flyttande finns äldsta dottern Elisabeth, hon trivs inte alls i Kosta och känner sig instängd i ett land där hon inte kan språket och inte heller får studera. I ett av torpen runt Kosta bor Hedvig med sin alkoholiserade far och sin sjukliga mor och hon är både företagsam och påhittig. I romanens form så får vi följa de tre ungdomarna i vardag, arbete och nöje. Ida Andersen beskriver framförallt hyttan och glasframställningen på ett både detaljerat och intressant sätt och det gjorde helgens resa till Kosta glasbruk till något alldeles extra. Jag gick i hyttan, jag såg mängder av glaskonst och det var med lite fantasi möjligt att se Johan Svensson drömma om att bli glasblåsare. Helt fantastisk kombo.

Jag tycker absolut att man skall läsa första delen I oxögat och sedan hoppa direkt på Skörgossen. De är riktigt fina historiska romaner. Ser redan fram emot del tre!

Bildkälla: Bokförlaget Polaris