vanliga människor – autistens guide till galaxen

Ok, vilka är de där vanliga människorna? Neurotypiska är de som inte har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som till exempel autism eller ADHD/ADD och Clara Törnvall har i sin Vanliga människor – Autistens guide till galaxen skrivit en handbok för att man bättre skall förstå neurotypiska typer. I sin både underhållande och allavarliga bok vänder hon på begreppen och ger tips om stort och smått till den som vill försöka förstå sig på neurotypiska människor i synnerhet och förstås människor i allmänhet. Det är listor, goda råd och röster från autistiska ungdomar som vill dela med sig av tankar om de där ”vanliga människorna” och hur man bäst hanterar dem. 

Fniss, igenkänning och tankar som utmanar ens världsbild – allt finns att hitta i den här ganska tunna boken (i motsats till liftarens guide då) och jag gillar böcker som ruskar om en smula. Här är inte svaret 42, inga svar ges alls faktiskt men läsningen väcker både tankar och frågor. Bra! 

Jag arbetar som speciallärare, jag möter många elever i NPF – utmaningar och för mig var det både spännande och lärorikt att läsa Törnvalls bok. Man får sig många aha-tankar och det är alltid nyttigt att se på saker ur ett annat perspektiv än just sitt eget. Har ni en ungdom, eller vuxen i er närhet som vill veta mer om hur man kan uppleva världen när man har en NPF-diagnos så rekommenderar jag den här starkt. 

https://www.nok.se/titlar/allmanlitteratur-barn-och-ungdom/vanliga-manniskor/9eb3ef2e-7a5c-440e-b9e1-b68d38b6cb15