valentin och ketty – Karin Alfredsson

Västerbottens inland under tidigt 60-tal och i den lilla byn Granträskåsen bor lärarinnan Vajlett och postfröken Rut. Deras förhållande har tagit slut och ensamheten är stor för de båda. De har insett att de inte kan riskera att bli avslöjade, de får helt enkelt inte träffas alls trots att det finns få andra att umgås med i byn. 

Ett nytt handelsbiträde kommer till byn, Valentin, och han har med sig sin syster, Ketty och med deras ankomst förändras det religiösa livet i byn. Pingstförsamlingen predikar att jesu ankomst är nära och anden tar medlemmarna i besittning, det som är syndigt blir allt mer och eleverna i skolan liksom byborna hamnar i två läger. Varken skolfröken Vajlett eller postfröken Rut tar ställning men de små nöjen som de unnat sig – radiolyssning och kortspel – blir nu djävulens lockelser. 

Jag är mycket förtjust i serien om de två kvinnorna som möts i Västerbottens inland och Valentin och Ketty av Karin Alfredsson gör mig inte besviken, det är vardag och värme. Innerlighet och social kontroll bredvid lyckan i att sy en ny kappa eller undervisa eleverna. Ketty blir snart en viktig person för Vajlett och Kettys bakgrund som missionär i Kongo tar världen till den lilla byn. Drömmen om en radio, vinterresan till Umeå och lukten av våta yllevantar på kamin, det är fin läsning. 

Vajlett och Rut, Roger och Rebecka heter de två första delarna i serien, man ska absolut läsa i ordning. 

Bildkälla: Brombergs förlag