Det finns i en viss ålder alltid en fascination för det som är lite äckligt och i den humoristiskt illustrerade Fy vad äckligt får just de barnen sitt lystmäte. Anna Hansson har skrivit lättlästa och samtidigt informativa texter om kroppsliga utsöndringar som bajs, kräks, snor, öronvax och svett och hon blandar faktarutor med listor över synonymer och något passande från djurvärlden. Handlar det till exempel om saliv så finns där fakta som berättar om salivens uppgift i kroppen och dessutom en beskrivning över hur laman spottar när de blir arga.

Det som riktigt lyfter den här boken är Johanna Kristianssons härligt fnissiga bilder. De är lekfulla och avväpnande och jag kan genast tänka på exakt vilka elever som skulle lockas av dem. Ibland kan det vara svårt att hitta lockande läsning till elever som behöver närma sig den lite mer utmanande läsningen, den efter att läsinlärningen är avklarad men innan det eftersträvade läsflytet är på plats. En bok om ”äckligheter” kan vara just precis den sortens texter som kan locka. Jag ska redan nästa vecka använda texterna om pruttar tillsammans med en elev – han kommer att gilla den!

Bildkälla: En bok för alla