bokhandeln i fyrtornet – feelgood nominerad till årets bok

Bokhandeln i fyrtornet av Sharon Gosling är en ganska klassisk brittisk feelgood som utspelar sig i de skotska högländerna. Mitt ibland de böljande dalarna sticker ettt fyrtorn upp, det visar sig att det en gång var biblioteket till godset i byn. Godset brann ner men fyrtornet står kvar och nu driver den siste ättlingen en secondhandbutik i fyren. I bokhandeln arbetar sedan fem år tillbaka Rachel och byborna kommer varje dag en sväng till fyren som serverar gott kaffe. När en känd journalist hyr en stuga i byn för att skriva sina memoarer så besöker han förstås också fyren, han blir snart en självklar medlem i gänget i fyren precis som den schackspelande äldre mannen, den tilltufsade tonåringen och den välkända konstnärinnan.

När så ägaren till fyren dör och Rachel gör flera spännande fynd i fyren så börjar letandet efter sanningen om fyrens historia. Det som jag tycker mycket om i den här feelgoodaren är alla samtal om böcker och läsning. De som kommer till fyren älskar böcker och genom de gamla böcker som finns i fyren kan Rachel också börja undersöka vad som en gång hände när resten av godset brann ner. Hon får förstås god hjälp av en viss journalist. Ja, det här är en ganska ordinär brittisk feelgood, men jag lyssnade klart och fler av karaktärerna var både charmiga och smarta. Gott så.

Boken är nominerad till Årets bok, in och rösta på din favorit!

Bildkälla: LB Förlag