sinnenas tid – Annie Ernaux

Jaha, ännu en fransk bok läst. Det här är förödande för min lässtatistik som går ut på att läsa böcker från många olika länder under året, då har man inte råd med typ tio franska … Nåväl, jag såg att Annie Ernauxs sinnenas tid hade kommit som e-bok och då hamnade den snabbt först i kön. Ernaux är en författare som ofta gräver i sina egna erfarenheter och omvandlar det till fiktion och när den hör boken kom 1991 så gjorde den närmast skandal i Frankrike. I sinnenas tid handlar det om passion, den medelålders kvinnan i texten är passionerat förälskad i A. Han har fru och familj och kan bara stjäla till sig en stund med henne då och då. Hon väntar. Hon lämnar nästan inte huset för hon är rädd att missa hans samtal och när han ringer så är hon ständigt redo, delikatesser och sex. Det spelar ingen roll att A flyttar från landet, hans grepp om henne är fast ända till slutet. 

Berusning blandat med den slags vaccum som väntan skapar finns där men jag tycker att det är skildrat med en distans som jag inte riktigt kan bestämma mig för om jag gillar eller ej. Texten är förledande lättläst och kanske svepte jag i mig det här utan att ha sinnena helt påslagna? 

 

Bildkälla: Norstedts