dimma över heden – Julia Chapman

Alldeles nyligen nämnde jag Morden i Midsomer som referens när jag skrev om en spänningsroman och nu är det dags igen. Dimma över heden av Julia Chapman är verkligen i sin framtoning och i antal mordfall att likna vid alla de där brittiska mysdeckartvserierna där tekannan ständigt är påsatt och skvallret på puben skapar både socialt kitt och social kontroll. En dag på byns pub får byborna höra en motorcykel komma, de förstår att det är Samson som återvänt. Han lämnade byn för mer än tio år sedan och har sedan dess bott i London och jobbat som polis, nu verkar han flytta in i huset mitt emot där Delilah har sitt kontor. Hon driver en dejtingsajt för alla de som bor i norra England och som har svårt att hitta en partner, själv är hon uppvuxen i bygden och ska man vara ärlig så går affärerna inte så vidare bra. Hon hyr motvilligt ut ett kontor till Samson för att få in tillräckligt för att inte gå i konkurs. Inte går det bättre när flera av de män som kom på senaste eventet nu hittas döda …

Den här mysdeckaren utspelar sig i Yorkshire Dales och klicka nu på länken så att ni får se bilder på det ljuvliga naturreservatet. Jag gissar att det kommer att komma fler delar i en serie, miljön och karaktärerna bjuder in till det! Om man nu vill ha en helt annan upplevelse av Yorkshire till livs så har jag nu sett klart på Happy Valley (SVT-play) Det är allt annat än mysdeckare och man ska absolut se alla säsongerna i ordning, den tredje säsongen var stundtals så otäck så att jag fick kisa. Fruktansvärt bra, fruktansvärt spännande och våldsamt. Inte mysigt. Det som de båda tipsen har gemensamt är snabbtänkta repliker och ett gnabbande mellan karaktärerna som är mysigt att vara del av.

Bildkälla: Printz