nakanos secondhandbutik

Bokförlaget Tranan har en fin prenumeration där man kan få hem romaner i brevlådan, senast var det Nakanos secondhandbutik av Hiromi Kawakami som damp ner. Den lilla butiken för begagnade varor, inte antika märk väl, ägs av Nakano. Han är en man i sina bästa år som gillar att prata med kunder och göra affärer, han gillar också att gå till ”banken” på eftermiddagen och då tar Hitomi hand om ruljansen. Hon är en tystlåten ung kvinna som i hemlighet sneglar på affärens andre anställde: Takeo. Han har inte heller det enkelt med orden och de båda trevar sig fram emot en stillsam kärleksrelation. Det är charmigt och kantigt och ljuvligt mänskligt.

Maten som de äter, ölen som de dricker och kommunikationen som ständigt missar sitt mål gör att man bara smälter när man läser om de här lite kantstötta karaktärerna som mest av allt bara vill höra till, ha någon att dela kvällen med. Till historien hör också Nakanos syster som är delägare i butiken. Nakano misstänker att systern, som är närmare 60 år, träffar en man och han skickar Hitomi hem till systern för att försöka spionera. Med en kartong bakelser i handen börjar en vänskap mellan de två kvinnorna och det hela blir bara en så charmig historia. Ni hör, vilket gäng!

Det här är en lågmäld och långsamt berättad roman där varje mening innehåller precis de ord som den behöver, undertexten är ständigt närvarande och vardagslivets små ting och händelser blir fyllda av innebörd. Lättsamt och samtidigt mycket tänkvärt – om man vill pröva på att läsa en japansk roman, så är det här en utmärkt start. Rekommenderas! 

https://tranan.nu/wp-content/uploads/2023/01/HiromiKawakami-NAKANOS-SECONDHANDBUTIK.jpg