Hanna Mendels chans – Suzy Zail

Igår lyssnade jag på Livia Fränkels sommarprat och det påminde mig om ungdomsboken Hanna Mendels chans som jag läste i våras. Suzy Zails far var överlevare från förintelseläger och hon har använt delar av hans, och andra överlevares, erfarenheter för att skapa den fiktiva berättelsen om Hanna Mendel. Hanna bor med sin syster Erika i ghettot i Budapest när hon deporteras tillsammans med sin mor och far. Hanna drömmer om att bli konsertpianist och det är hennes pianospel som gör att hon får en chans att överleva. Hon handplockas till att spela för tyska officerarna och kanske kan hennes musik rädda också hennes syster?

Det här är en lättläst och gripande ungdomsbok som nu finns i pocket utgiven av En bok för alla, den passar fint att läsa tillsammans med yngre ungdomar och jag kan tänka mig att den kan passa som högläsning. Det finns mycket att samtala om i romanen och precis som i Livia Fränkels sommarprat så finns det utrymme för syskongnabb, romantik jämte svåra umbäranden, sorg och död. Fin läsning!

Bildkälla: En bok för alla