fiskarens barn – historiskt från västkusten

Tack till K som tipsade mig om den historiska romanen Fiskarens barn av Viveca Österman! Vi jobbade tillsammans i Kungälv och i de trakterna utspelar sig den här boken. När det börjar är det slutet av 1800-talet och vi får lära känna en syskonskara, fadern är fiskare och det är självklart att barnen också skall fiska. Justus är äldste sonen och han tar vid i fisket, några av de andra syskonen väljer andra banor. Augusta, gifter sig flyttar till Göteborg och har sinne för affärer och det är främst Justus och Augusta man får följa genom årtiondena framåt. Och den danske halvbrodern Henrik förstås som dyker upp en dag. Han för med sig nya idéer till familjen, det finns kanske andra sätt att tjäna pengar på än fiske.

Det här är en trevlig läsning som Österman bjuder på, särskilt fint är det att läsa historiska romaner om platser som man känner väl. Det ger en extra dimension och tiden är tacksam att berätta om: samhällsutvecklingen med tekniska framsteg, ökade möjligheter för kvinnor, utbildning för fler, världskrig och en stad som växer. Allt det får vi möta genom syskonen från kanten av Nordre Älv.

Jag läs/lyssnade på den här boken och det funkade bra. Gillar man Maria Gustavsdotters historiska romaner så kommer man också tycka om den här. Anse er tipsade!

https://www.blue.se/fiskarens-barn/