en ovanligt vanlig familj

I en vindslägenhet i Paris sitter författaren och har skrivkramp. Han har ingen inspiration, inga idéer och ingen uthållighet. Livet är allmänt trist, kärleken Marie har lämnat honom och helst vill han inte gå ut. Han bestämmer sig för ett experiment, han ska gå ut på gatan och den första personen han möter skall bli huvudpersonen i hans berättelse. Det blir Madeleine, en äldre kvinna som bor i kvarteret.

Det är upptakten till David Foenkinos roman En ovanligt vanlig familj och genom den ganska omständliga och emellanåt socialt osmidige författaren får vi lära känna Madeleine, hennes dotter Valerie och hela hennes familj. Genom att följa slumpen, umgås med människor och försöka se saker från den ljusa sidan så förändras livet för dem alla.

Om jag skriver att det här är en väldigt fransk roman så menar jag med det att den är lite babblig, innehåller vissa otroliga händelser, är på gränsen till övertydlig och samtidigt både charmerande och irriterande.

Vad är det med franska författare och eviga referenser till annan kultur … Filosofiska resonemang och grubblande osäkra män? Hur som. Det här var perfekt läsning under resan!

https://sekwa.se/bocker/en-ovanligt-vanlig-familj-av-david-foenkinos/