orm och stege – Maria Ernestam

Ingrid är drygt sextio, änka och arbetar som lärare. Hon bor i Uppsala och när hon nås av beskedet att hennes ungdomskärlek Gunnar dött och skall begravas i Vallerås, den plats vid den halländska kusten där de hade barn och ungdomen tillsammans, så bestämmer hon sig för att resa tillbaka. Det är november och mörkret lägger sig över trakten. Ingrid tar in på familjens före detta sommarhus, det är nu ett bed & breakfast och återvändandet till barndomens hus, mötena med ungdomsvännerna på begravningen öppnar minnesgarderoben. Sorgen över vännen Gunnar väcker sorgen för deras gemensamma vän Simon och sorgen över sommarhuset som försvann ur släkten när föräldrarna dog. 

På ett sätt är det här en spänningsroman eftersom Ingrid när hon är på plats också börjar fundera över vad som hände sommaren 1978 och hon försöker reda ut det. Mest av allt är det ändå en relationsroman, Ingrid och hennes bror Martins relation skildras på ett fint sätt och hela gruppen av ungdomarnas band till varandra är också varmt och mänskligt berättat. Jag tyckte om hur relationerna i nutid återupptas och lite extra drabbar det mig förstås när de två änkorna pratar med varandra. Emellanåt tänkte jag faktiskt på Christoffer Carlssons spänningsromaner som också utspelar sig i Halland. De handlar, liksom Orm och stege av Maria Ernestam om hur handlingar i ungdomen kan påverka en hela livet och resonerar kring skuld och lojalitet.

Hoppas många hittar till den här fina romanen! 

https://lbforlag.se/titel/orm-och-stege/