utanpåverket – Kristin Nord

Synonymer till utanpåverk: fasad, utanverk, yttersida, exteriör; yta, yttre, ytterhölje, skal, utsida

I Kristin Nords debutroman undersöker hon just det där utanpåverket som familjen i Utanpåverket under många år använt som skydd mot omvärlden. Julia bor och jobbar  i Malmö, med flyktiga relationer och ett läppstift för varje humör har hon har skapat sig ett liv långt från den villaförort till Göteborg där hon vuxit upp. När boken börjar så får Julia beskedet – hennes mor Lilian har hittats död och Julia reser genast tillbaka till den tillvaro som hon aktivt lämnat. Storasyster Marie som stannat kvar, gjort karriär och lever kärnfamiljsliv och lillasyster Josefin som bor på ett omsorgsboende väntar henne där och också ett rum fyllt av tomflaskor. Moderns missbruk hade tilltagit efter pappans död och nu finns bara skalet av en tunn människa med rödmålade läppar kvar. 

Röjandet i moderns hus tillsammans med sin syster leder till reflektioner över moderns liv, klassresan som hon gjorde och vilka valmöjligheter hon faktiskt hade, det leder också till tankar om hur Julia valt att leva sitt liv och det hela är väldigt snyggt berättat. Man dras in i familjen och jag personligen börjar fundera över vilket utanpåverk som jag själv byggt upp. För mig är det den bästa sorts romaner, de som kickar igång tankarna och minnena och som gör att jag funderar ett extra varv över egna livsval eller brist på val. Jag vet precis till vem jag ska ge min bok, det är en roman väl värd att cirkuleras bland vännerna! 

Bildkälla: Wahlström & Widstrand