karma och jonar – klipptrollen

Har du läst serien om Karma och Jonar? Min dotter älskar dem och längtar efter nästa del! Så frågade en kollega häromdagen och sagt och gjort, lördagens gräsklippning fick sällskap av äventyr i Glimeria. Karma och Jonar är två barn som likt Ronja och Birk har föräldrar som inte håller sams. Barnen som bor i det tusenåriga riket där alla har levt i fred och frihet finner varandra och blir i hemlighet vänner. Nu har den onde stendraken anlänt och bosatt sig i berget, hans stentroll hotar gårdarna i byn och samarbete, hjälpsamhet och mod krävs för att rädda Glimeria från de onda krafterna.

Det här en serie som passar fint för förskoleklassbarn och uppåt, actionfyllda illustrationer i mangastil, korta kapitel med tydliga cliffhangers och härlig vänskap fyller sida efter sida. Som vuxen upptäcker man blinkningar till myter, klassiska fantasyberättelser och traditionella folksagor och det gör att jag som vuxen uppskattar serien också – inte oviktigt om man ska högläsa! Särskilt uppskattade jag alla de olika fantasidjuren som befolkar världen, de får sina egna små faktarutor och läser man vidare i serien så utforskar författaren Zelda Falköga både skog, berg, hav och himmel vilket gör att man får lära känna allt fler varelser. Bokserien som inleds med Klipptrollen  finns som animerad serie på Viaplay, böckerna finns som ljudbok och förlaget har både spellista på Spotify och lärarhandledning på sin hemsida. Tack för tips Camilla!

Bildkälla: Bookmark förlag