lova mig tystnad – Mattias Edvardsson

Mattias Edvardssons nya spänningsroman heter Lova mig tystnad och utspelar sig i Trelleborg. Precis som i de föregående böckerna i serien – En roman om ett brott – så är det en spännande roman mer än en spänningsroman. I centrum för den här berättelsen finner vi Amanda och Niko, två ungdomar på väg in i vuxenlivet. De kommer från var sin sida stan och träffas i en tivoliattraktion, deras kärlek är inte direkt påhejad av deras föräldrar. Niko är den ambitiösa killen som bär sin mammas ambitioner på sina axlar, pluggar och spelar piano. Amanda är högstadiets snyggaste och en riktig partytjej. Dessutom är de från helt olika ekonomiska världar och när boken börjar så förstår vi att någonting allvarligt har hänt. Genom boken får vi följa deras familjer och lära känna paret under det år som föregår mordet. 

Småstaden Trelleborg är en av karaktärerna i den här boken och det är en fantastisk skildring av livet i en liten kuststad där man bestämt sig för att plantera palmer för att göra centrum lite attraktivt och nästan kontinentalt. Färjeläget till Rostock gör att den tunga trafiken passerar, alla känner alla, hierarkin är satt redan på lågstadiet och om man gör misstag så följer ryktet med i generationer. Den sociala kontroll som kan skapa trygghet och som kan vara fantastisk kan också bli en boja som är nästan omöjlig att bryta sig loss ifrån. Mattias Edvardsson är fenomenal på att skriva fram relationerna i familjerna och han planterar ledtrådar rakt igenom berättelsen så att man svajar i sympatier för de olika karaktärerna. Jag tvekar också in i det längsta över vem som faktiskt är skyldig. Det är skickligt. Jag gillar att det alltid är människor man möter i hans böcker, människor som är oförutsägbara och komplexa precis som livet självt. 

Bildkälla: Bokförlaget Forum