där askan blommar

Där askan blommar av Nguyen Phan Que Mai är en roman som utspelar sig i två tidsplan. 1969 bor de två unga vietnamesiska systrarna i Saigon och tjänar pengar genom arbete på en bar. De underhåller amerikanska soldater och när en av dem träffar en vänlig soldat tänker hon att livet kan förändras. 2016 reser den före detta amerikanske soldaten Dan tillbaka till Vietnam tillsammans med sin fru Linda. Han vill återvända till platserna där han som 20-åring upplevde sådana händelser som förändrade hans liv för alltid. Där finns också Phong som är son till en okänd amerikansk soldat och som försöker få visum för att emigrera till USA.

Det här är en bok där man får följa tre olika livsöden och de flätas fint samman i texten, genom de tre berättelserna skildras Vietnams historia och de konsekvenser som det långa och blodiga kriget fört med sig för både landet och invånarna. Genom Dan får man också ta del av hur soldaterna som skickades till strid i Vietnam upplevde händelser som de aldrig kan glömma.

Jag tyckte mycket om den här boken, det som jag kan invända är att jag tycker att texten ibland blir lite överlastad. Det är en randanmärkning, vill man läsa/lära om vietnamkriget och dess konsekvenser så är det här fin läsning.

Bildkälla: Historiska media