levande och döda – åter till Halland

I Christoffer Carlssons hallandssvit har nu del tre kommit. I Levande och döda så börjar historien under den sista månaden av 1999, ungdomarna i Skavböle har hemmafest och morgonen efter hittas en av dem död. Pojkarna i samhället får besök av poliserna Gerda och Siri och berättelsen kretsar kring vännerna Sander och Killian, de var klasskamrater med den döde pojken och de hade varit på samma fest. De båda kamraterna har alltid haft varandra och när nu det sista året på gymnasiet pågår så märks det att de har olika tankar om sin framtid. Sander har bestämt sig för att lämna den lilla halländska orten för studier, Killian har redan byggt sig ett eget litet hus och hans framtidsplaner kan sträcka sig till jobb i Oskarström. Det blir ett våldsamt slut på seklet i den lilla orten och känslan av av livet skakas om och framtiden kan förändras i ett (klock)slag känner jag väl igen. Delar av romanen utspelar sig också i nutid. Ytterligare ett dödsfall i Skavböle gör att polisen Vidar och hans mannar återigen börjar rota i de gamla händelserna och som alltid med Christoffer Carlssons senare böcker så är det vindlande resonemang och ett helt underbart språk.  

Om man tänker sig att man ska läsa en actionfylld spänningsroman så ska man inte välja böckerna i hallandssviten, det är filosofiska utvikningar om liv och död, gediget karaktärsbygge med återblickar till barndom och uppväxt och miljöer som är tydligt framskrivna. Vill man däremot ha just det, en riktigt välskriven roman. Då ska man läsa hela serien som börjar med Järtecken, fortsätter med Brinn mig en sol och som avslutas (?) med Levande och döda. Bara gör´t! 

Christoffer Carlsson läser själv ljudboken och det gör han perfekt. 

Bildkälla: Albert Bonniers Förlag