Barnradions bokpris 2021 gick till Den riktiga solen av Peimaneh Mollazehi och när jag för ett par veckor sedan fick frågan om en passande högläsningsbok så bestämde jag mig för att läsa för att se om jag kunde rekommendera. Nu är den läst/lyssnad och det är verkligen en bok att rekommendera för åk 4 vår eller åk 5 höst. Salman går på mellanstadiet och han längtar efter familjens semesterresa till Spanien. Så ringer faster från Irak och familjen bestämmer sig för att åka till Baluchistan för att hjälpa släkten. För Salman blir det ett första besök i föräldrarnas hemby och mötet med kusiner och allt det andra nya är både spännande och lite skrämmande för honom. Pappan är uppenbart orolig, både för sin släkt men också för att han skall bli arresterad. Båda föräldrarna har en gång flytt från Iran och det här är det första besöket sedan flykten. Det här är en spännande skildring över resan till Iran och vardagsliv varvas med lek och diskussioner om flick-skolan och de traditioner som är unika för området. På SR kan man höra en intervju med författarenoch den kan tillföra intressant fakta till högläsningen. Vill man kombinera läsningen med att läsa om Malala, som är uppvuxen i samma område (men på den Pakistanska sidan) så passar det utmärkt. Tips på böcker hittar man här. 

Johanna Lindbäck har på förlagets uppdrag gjort en lärarhandledning. Den hittar man här.

Bildkälla: Lilla Piratförlaget