lyckans hus – Miniatyrmakaren är tillbaka

För nästa exakt sju år sedan åkte jag på en riktigt härlig tantresa till Amsterdam. Tulpaner, museer och bokcirkel stod på programmet och passande nog hade jag redan tidigare läst Jessie Burtons MiniatyrmakarenDen, och fortsättningen, Lyckans hus, är perfekt läsning om man är sugen på att läsa om det historiska Amsterdam. I Lyckans hus har den lilla flickan Thea Brandt vuxit upp och närmar sig sin 18-årsdag. Hennes moster Nella har tagit hand om flickan som sin egen dotter och när nu Thea närmar sig vuxenlivet så är det dags att börja fundera på hur Thea skall kunna giftas bort så förmånligt som möjligt. En inbjudan kommer till en storslagen bal och kanske kan hon där hitta en passande make? Den unga kvinnan själv har i hemlighet hittat kärleken i en kulissmålare på teatern och hon drömmer om en framtid med honom.

Familjen, som bor i det pampiga huset på en fin adress, har det knapert och Nelly säljer av både tavlor och möbler för att hålla skenet uppe men på vinden finns det en kista som lämnas orörd. När små paket börjar lämnas på husets tröskel så misstänker hushållet att miniatyrmakaren har återvänt.

Gillar man läsa historiska romaner som har magiska inslag så är de här två böckerna härlig läsning. Jag gillade Miniatyrmakaren ett snäpp bättre eftersom den hade fantastiska miljöbeskrivningar, Lyckans hus har mer fokus på relationer och romantik och visst vill man följa Theas öde men jag hade gärna sett att de historiska miljöerna, kläderna, maträtterna och livet i staden fått ta mer plats.

Bildkälla: Modernista förlag