häng city – Mikael Yvesand

Mikael Yvesand vann priset som årets debutant när Borås Tidning firade härom månaden och självklart ville jag läsa romanen Häng City.  Den utspelar sig i slutet av 90-talet, det är sommaren mellan sexan och sjuan och de tre pojkarna som hänger hela sommaren är som killar är mest. De har lite småtråkigt, de bor i en rimligt stor stad men bostadsområdet är där man håller sig. De bestämmer sig för att skapa lite action i vardagen och de grenslar sina cyklar för att fara till barndomens stuga vid älven och den där utflykten blir väl inte helt det som de hade tänkt. Sommaren fortsätter med jakten på kickar, vuxenvärlden närmar sig och när man är 12 kan såga ner en dagisgungställning, snatta snus och sätta fyr på det mesta verka både spännande och ganska oskyldigt. Vilket det i retrospektiv kanske inte är, men just då verkar det vara livet. Fin skildring av livet mitt emellan barn och vuxen och fin skildring av en vänskap emellan pojkar som spårar ur. Fin läsning helt enkelt!

Just nu kan man höra Mikael Ivesands novell Oris uppläst i Sveriges Radio. Den är nominerad till novellpriset där och om den vinner får man veta under litteraturveckan den 26 april. In och lyssna, in och rösta!

Bildkälla: Bokförlaget Polaris