tålamod – tre kvinnoporträtt från Kamerun

I Djaïli Amadou Amals roman Tålamod får vi i tre olika sektioner lära känna tre kvinnor som hela sitt liv uppmanats att ha Munyal. Följa alla de förhållningsregeler som de uppfostrats med, följa sina fäder och makars minsta önskan och genom livet vara sedesam, vara tacksam och ha tålamod. Boken börjar med den unga flickan Ramla som är den enda av alla syskon som fått möjlighet att studera. Hon har kommit överens med sin släkting att de ska gifta sig, han studerar utomlands och gift med honom skulle Ramla få möjlighet att flytta, studera och skapa sig ett friare liv. Nu blir förbereds hennes bröllop, hennes far har bestämt att hon skall blir bort med faderns affärsbekant. Hon skall blir hans andra hustru och bröllopet är en transaktion mellan män. 

På samma bröllop skall Ramlas halvsyster Hindou giftas bort. Hon har blivit lovad till sin kusin som lever i farbroderns storhushåll nära Ramla och Hindou och de har vuxit upp tillsammans med sina kusiner. Moubarak är släktens svarta får, han är anklagad för att ha våldtagit en kvinna, han dricker och tar tabletter och för att rädda hans rykte så skall han gifta sig. Det blir Hindou som skall återupprätta hans anseende och när hon förstår vilket fängelse hon hamnat i så blir hon mycket olycklig, hon skall lyda och hon skall ha tålamod. Oavsett vad maken gör. 

Den tredje kvinnan är Safira som är förstahustru i det hushåll som Ramla kommer till. Hon måste acceptera att hennes make tagit en ny yngre hustru och det är mycket svårt. Hon vill inget hellre än att vara den enda hustrun och hon förväntas ta emot den nya, utbildade kvinnan med öppna armar. Hon önskar lära sig att läsa och skriva och hon vill funderar på hur hon skall kunna röja undan sin konkurrent. Livet i storhushållet leder till handling och det är intressant att följa de tre kvinnornas sätt att agera och deras utveckling mot en något större frihet i sitt liv. 

 

Bildkälla: Bokförlaget Tranan