alla måste söderut – Marie Lundström

Marie Lundströms roman Alla måste söderut börjar med att dottern Eva har fått besked om sin fars hastiga död. En dag slutar hans hjärta att slå och Eva, som är enda barnet, hamnar mitt i ett sorgearbete. Hon lämnar sitt konsultjobb i hast, reser från Stockholm tillbaka till Luleå och i sjukhusrummet ligger ett skal av en människa som hon varit mycket fäst vid. Det praktiska ska ordnas, pappans barndomshem i inlandet skall besökas och Eva tvingas till att reflektera över vad som är hemma och hur hennes liv framöver skall se ut.

Marie Lundström har skrivit en både rolig och sorglig roman om hur tiden gått och samtidigt stått stilla.  Hon skildrar hur en dotter och en pappa kan förstå varandra på vissa plan men också missförstå varandra på andra. Man får följa Eva genom uppväxten och studietiden, besöken i hemmanet i inlandet har förenat dem, myggen, skaren och skidandet och enkelheten i en dragig ytterdörr har förenat. Annat har de helt enkelt tigit om. Jag kände en samhörighet med Eva när jag läste och jag själv är väl precis den där som lämnade och flyttade västerut. Universitet ska det vara nödvändigt? När jag själv var tillbaka för att tömma min pappas hus, efter 30 år, så kom grannarna och frågade om jag skulle flytta hem … Man behöver inte alls vara uppvuxen i Norrbotten för att uppskatta den här fina boken. 

Marie Lundström läser själv son bok och det gör att romanen kommer extra nära. Tack som skrev! 

Bildkälla: Wahlström & Widstrand