sommaren – Elin Persson

Sommaren när Lea är 12 förändras hennes värld för alltid. Hon är på väg att lämna mellanstadiet och till hösten väntar en ny skola. Hennes pappa träffar en ny kvinna och plötsligt så får Lea en lite äldre styvsyster: Jelena. Lea som alltid varit ensambarn och tillbringat mycket tid i stallet tillsammans med sin mamma  hamnar nu i vuxenlivets farstu. Hon tittar storögt på sin äldre och mer erfarna styvsyster som verkar veta exakt hur det är att vara vuxen. Smink, kläder och sex, det lockar och snart dras Lea in i Jelenas värld. Utforskande och gränslöst lever de en sommar tillsammans och vuxenvärlden hamnar långt borta i kanten av verkligheten.  

Sommaren av Elin Persson är en kort roman om att befinna sig mitt emellan barndom och vuxenliv och den skildrar både naket och ärligt den där förvirrande tiden när man är barn men vill vara vuxen, önskan om att vara vuxen gör att man kanske prövar på saker som man egentligen inte vill. Samtidigt är de spännande och lockande erfarenheterna  både härliga och skrämmande. Jag hade gärna läst mer om Lea och Jelena, nu upplever jag läsningen som ett antal scener som jag sätter samman och det hade gärna kunnat vara både fler tillbakablickar och fler ögonblicksbilder från  Sommaren som Lea aldrig glömmer. 

Bildkälla: Wahlström & Widstrande