ixelles – Johannes Anyuru

Johannes Anyurus roman Ixelles är för mig en sällsam och ganska förvirrande läsupplevelse. Tid och rum liksom upplöses och fiktionens potenta kraft verkställer Ruth, hon jobbar på ett förtag som hittar på karaktärer som sedan beger sig ut i världen för att debattera och trolla med verkligheten. I privatlivet så håller Ruth sanningen om sin man Mios död från deras gemensamma son. Hon önskar att han skall kunna växa upp utan att bära sin fars historia. Samtidigt så hittas en guldfärgad skiva varifrån en röst kommer, den gör så att Ruth börjar tvivla. Vad hände egentligen där i gångtunneln med Mio? Det här är en roman som ställer fler frågor än den ger svar och jag kanske borde varit mer koncentrerad när jag läste och lyssnade, eller så är det så att det här är en bok att uppleva mer än en bok att förstå. Jag lämnar den med en konfunderad känsla och kanske är det någon av er som läser den här texten som har lust att prata om den med mig. Skriv gärna en kommentar! 

Bildkälla: Norstedts förlag