återbruk: 10 novellsamlingar som du kan, borde, måste läsa

Under rubriken återbruk kommer jag att reprisera ett gäng inlägg som skrevs för kollektivbloggen Kulturkollo. Bloggen är inte längre aktiv men där finns mycket spännande att upptäcka. 

2013 var novellens år på bloggen, med en novellvåg i bokbloggarhavet skapades svallvågor ända till nobelkommittén … Well, kanske berodde det inte på just den vågen att Alice Munro fick ett välförtjänt pris men härligt för novellen var det med uppmärksamhet på många olika plan. Jag är en så’n som gillar noveller. För att kunna skriva en riktigt bra novell krävs de allra bästa författarna, att skala av och på några få rader bygga både karaktärer, miljö och handling är en svårbemästrad konst. Det kan lätt bli både platt och torftigt och precis som en bra novell kan få en att tappa andan så kan en dålig novell göra att man lägger ned hela genren. Det är ju synd. Därför kommer en högst personlig lista på riktigt bra novellsamlingar. Hoppas du hittar ett och annat tips!

Bland träden av Gyrdir Elíasson – skriver små korta texter som beskriver den isländska vardagen som den skulle kunna te sig just nu, så lägger han till en twist, han skruvar till och gör novellen allmängiltig i tid och rum. Nordiska representanten på listan.

Det där som nästan kväver dig av Chimamanda Ngozi Adichie – texter om krocken mellan tradition och förnyelse, missförstånd mellan olika generationer, ungdomars utveckling mot starka vuxna och flickor och kvinnors utsatthet i ett patriarkalt samhälle. Hon är min författaridol, från Nigeria.

Främmande jord av Jhumpa Lahiri – berättelser om sökandet efter identitet, längtan efter att höra till och livet i exil. Suverän författare med indisk bakgrund.

Lantliga scener av Amos Oz – en samling noveller som vill berätta något om staten Israel, trots att landet, enligt Oz, står på osäker grund, trots att människorna febrilt letar efter det som en gång var eller det som en gång skulle bli så lever människorna stadigt och stilla, förtröstansfullt i sin lilla by. Oz är en författare från Israel som jag önskar får ett nobelpris en dag.

Ryska klassikerfyran – Novellixerna ger ett smakprov på de stora ryska berättarna i något kortare form än vanligt. Passade mig!

Samarbete med fluga av Lydia Davis – Jag skrev det där ordet på pappret, men han lade till apostrofen.  Provläs!  Amerikansk författare som utmanat novellens format.

Törst av Nawal el Saadwi – fantastisk samling texter om ett samhälle där kvinnornas försök till förändring möter många svårigheter både kulturella och religiösa. Feministisk ikon från Egypten.

Trädgårdsfesten och andra noveller av Katherine Mansfield – klassiska noveller från en författare som dog ung. De utspelar sig i borgerlig miljö i början av 1900-talet innan kvinnlig rösträtt och innan världskriget. Mansfield växte upp i Nya Zeeland.

Vad vi pratar om när vi pratar om  Anne Frank av Nathan Englander – en samling som vi cirklade om på nätet. Verkligt bra texter att diskutera! Englander är New Yorkbo och utforskar den judiska identiteten.

Vilken titel som helst av Alice Munro. Nobelpristagare. Ytterligare presentation överflödig. Från Kanada. Passar väldigt bra att bokcirkla om.

PS. Presentationen var i bokstavsordning – inte i favoritordning. De är alla favoriter.

PPS. Om man gillar noveller från hela världen så ska man kolla in Tranans berättarserie. Den har en geografisk bredd utan like!

– 20140825 –