mitt käraste gyllene barn – en berättelse att minnas

Idag är det Förintelsens minnesdag och på väg till bussen passerar jag det vackra monumentet vid det judiska kapellet. Vill man läsa något passande så kan de fina barn och ungdomsböckerna skrivna av Christina Wahldén passa. Det finns en hel serie som var och en handlar om ett barn som lever under det andra världskriget. I Mitt käraste gyllene barn handlar det om Kaja Finkler. Hon växer upp med sin mamma, extramorfar och sina morbröder i Warsawa, Polen. 1942 har livet blivit så svårt för den judiska familjen i ghettot och modern bestämmer att den 7 år gamla Kaja skall fly och söka upp sin pappa. Under hela sin flykt så har hon med sig en liten tygryggsäck och i den förvarar hon sina finaste saker, fotografiet av morfadern som är rabbin i New York och ett foto av fadern. Den följer henne genom vistelser i förintelseläger, sjukhusvistelser i Sverige och på resan till USA för att återförenas med sin morfar. Mycket gripande och säkert helt fantastisk som högläsning. Kaja Finkler, som inte började skolan förrän hon var 11 år, som var så undernärd och sjuk i lägret blev till slut en amerikansk professor som älskar sin katter och oftast lever efter devisen hon fick från sin mor: Lycka är god hälsa och ett dåligt minne. 

Tur att Kaja Finkler berättade för Christina Wahldén. Det här är en berättelse att minnas.

Lärarhandledning finns här! 

Bildkälla: Rabén & Sjögren