folk som sår i snö – Tina Harnesk

Folk som sår i snö av Tina Harnesk är en säregen roman som fångar läsaren direkt. I det norrbottniska inlandet bor den 85-åriga kvinnan Márridja tillsammans med sin make och hon får i början av romanen ett besked som hon till varje pris vill hålla hemligt. Den enda hon anförtror sig åt är telefonisten Sire som hon pratar med i den där nymodiga telefonen. På vårdcentralen i centralorten arbetar Kaj, han har levt ett rastlöst liv och på plats med sin sambo Mimmi så funderar på hur hans mammas liv påverkat honom. Nu har moderns dött och kanske kan Kaj ta reda på mer om sin mors bakgrund genom att söka efter hennes släktingar? 

Samisk kultur, dråpliga skrönor och väldigt mänskliga karaktärer hittar man i den här romanen som är både underhållande och mycket sorglig. I ett samhälle som förändras är trygghet och traditioner viktiga som skelett att hänga upp livet på och saknas det så blir det tomrum som är svåra att fylla. Det räcker liksom inte att ha en Sire att fråga. Det behövs mylla där man kan så frö så att man kan slå rot. 

Bildkälla: Bokfabriken