du vet inte vad krig är – en ukrainsk flickas dagbok

Yeva Skalietska är en tolvårig ukrainsk flicka som fram till den 24 februari 2022 levde ett helt vanligt liv tillsammans med sin farmor Iryna. Dagarna i Charkiv fylldes med skola, pianospel och livet med kompisar på gallerian. Så attackerades landet och att gömma sig i källare, hantera brist på vatten och el, försöka nå vänner och släktingar för att uppdatera sig om läget och planera för att resa till en säkrare plats blir vardag.

I dagboken Du vet inte vad krig är får vi läsa Yevas skildring av hur hennes värld förändras, tillsammans med sin farmor reser hon västerut för att till slut hamna i Dublin där hon nu bor. Hon blir snart efter krigsutbrottet intervjuad av utländska journalister och det är genom dem som hon också fått chansen att göra sin röst hörd. Först genom intervjuer och sedan genom den publicerade dagboken. I boken varvas Yevas texter med utdrag ur nyhetsrapporteringen från omvärlden så att vi som läser också skall få en påminnelse om hur kriget utvecklas under våren och sommaren.

Den här boken skildrar något som hände nyss, som fortsatt pågår och med en ung flickas (ganska brådmogna) blick på det som händer så kan vi som läser få en unik insyn i aktuella händelser. Jag hoppas att många som jobbar i skolans värld läser, och använder Yevas berättelse i sin undervisning. 

Om drygt en månad är det ett år sedan invasionen och man kan ju bara hoppas och önska att det här vansinnet tar slut. Yeva längtar efter sina vänner, hon vet att en stor del av Charkiv är förstört men hon vill helst av allt resa tillbaka till sitt rosa gosedjur, till sin skola och sitt vanliga vardagliga liv. 

Det önskar vi henne och alla andra som befinner sig på flykt. 10 kronor från varje såld bok används till att hjälpa familjer från Ukraina på flykt.

Bildkälla: Bazar förlag