en egen lön – Maria Gustavsdotter

Romanen En egen lön av Maria Gustavsdotter börjar 1913 med att Hillevi reser från Kungälv för att bli piga på godset Tjolöholm i Halland. Hon lämnar sin mor och sina styvsyskon för att försöka skapa sig ett självständigt liv och på det moderna nybyggda slottet får hon både vänner och erfarenheter som förändrar henne. Hon börjar drömma om en plats på ett kontor och när hon ser grevinnan Bonde fotografera önskar Hillevi inget hellre än att bli fotograf. Via Göteborg hamnar Hillevi så småningom i Uddevalla det hårda arbetet lönar sig. 

Berättelsen växlar med våren 2020, Daphne bor i Lund och har just startat ett eget företag. Hon vill fotografera, kanske blogga men inkomsterna är små. Maken Alex vänner verkar tro att hon ska jobba gratis och när pandemin slår till blir det ännu svårare att hitta jobb. När Daphnes mormor dör i covid så får Daphne en kartong med gamla fotografier som ger Daphne en idé. 

De båda kvinnorna lever i helt olika tider men de har det gemensamt att de arbetar för att skapa sig ett en egen försörjning och kunna leva ett självständigt liv. Maria Gustavsdotter är skicklig på att skildra kvinnors liv och särskilt den historiska delen fångar mig. Extra roligt var det att boken börjar på Tjolöholm, det är en plats jag ofta besöker. Självklart var jag tvungen att läsa på om fotografen Maria Lundbäck som levde och verkade i Uddevalla under nästan 50 år. 

Bildkälla: Historiska media