det kommer inte alltid vara du

Petra Backströms romanvärld i Det kommer inte alltid vara du ligger oerhört långt ifrån min egen vardag och kanske är det som gör att jag mest av allt känner mig som en betraktare när jag läser. Romanen utspelar sig i Stockholms innerstad och huvudkaraktärerna är runt 30, de lever ett yrkesliv i filmbranschen och de framställs som allmänt vackra och lyckade. Särskilt lyckliga är de ändå kanske inte. Berättarrösten är ett Jag som känner att den långa relation hon har med en lite äldre man, Han, utvecklats till en massa måsten. Mest av allt känner hon att frågan kring barn pressar henne och hon vet innerst inne att han inte är den som hon vill bilda familj med. Så träffar hon en man på jobbet, de börjar maila och ses och han benämns Du. Jag kikar alltså in i jagets liv och följer likt om jag hade tittat på en TV-serie hennes liv med Han, förälskelsen i Du och det komplicerande faktumet att DU är gift och har barn med Hon.

”Han var den jag hade haft.
Du var den jag ville ha.
Hon var den du fortfarande hade.”

Den känsla som jag ändå kan relatera till och som jag tycker Backström gestaltar så väl i sin bok är den om att förälskelsen gör jaget både blint och ologiskt. Känslorna är jobbiga att hantera och de härligaste stunder varvas med tvivel. Tvivlet växer till sömnlöshet och ångest som gör att inte heller de stunder som skulle kunna vara härliga blir det.  Jag lyssnade på boken i inläsning av Ellen Jelinek och hon gör boken helt rättvisa. Passa på att lyssna på podden Vad vi pratar om när vi pratar om böckers avsnitt om boken också – befriande härligt med en rejäl diskussion! 

Bildkälla: Wahlström & Widstrand