snabba hare – John Kilaka

Hurra! På bokmässan för ett par veckor sedan fick jag tag på John Kilakas bilderbok Snabba hare. Med sina härliga illustrationer i tinga-tingastil så är hans böcker alltid en läsfest. Kilaka har under lång tid samlat in fabler från den tanzaniska landsbygden och jag använder ofta hans bilder i min undervisning. Den elev som inte kommer på något att skriva till hans illustrationer finns inte! 

I Snabba hare så råder torka i djungeln. Alla djuren är törstiga och de kommer på att gå tillsammans för att leta efter vatten. De hittar till floden men där bor krokodilen, han vill bara låta djuren dricka om de ger honom ett av djuren som mellanmål. De stora djuren bestämmer att haren, som är bland de minsta, ska offras. Haren löper kvick iväg och så är fabeln igång. Som sig bör så slutar det så småningom lyckligt med att en alternativ lösning presenteras och alla djuren hjälps åt att gräva en brunn. 

Jag tycker det är angeläget att presentera många olika sorters texter och illustrationer i mitt arbete med elever och vill man arbeta med sagor från Tanzania så är John Kilakas böcker oslagbara!