stig – en bilderbok om sorg

Annica Hedin och Per Gustavssons bilderbok om Stig är en underbar liten bok om sorg. Vid middagsbordet os familjen är en stol tom. På den brukade Stig sitta och spruta ketchup på allt utom glass. Hålet efter Sig följer den lille pojken överallt, ibland är det stort och ibland mycket stort. Per Gustavssons bilder är som alltid både mycket enkla och mycket effektiva och de förmedlar känslorna på ett så fint sätt. Det är en bok som passar både barn och vuxna och jag tänker mig att den kan vara fin att använda både i skolor och på sjukhus. Extra fint är det att berättelsen om pojken som samtidigt som han sörjer sin bror också vill fira att han lärt sig att simma, att man i boken påminner om att man kan känna flera känslor samtidigt är sorgens essens. 

Jag fick boken i gåva av Fonus begravningsbyrå när jag promenerade förbi på mässan och jag säger tack för det.