Jorden runt: Mörk flod

Bokmässan närmar sig med stormsteg och i år är Sydafrika ett av mässans teman. I år kommer jag att rapportera mycket sparsamt från mässan men på fredag och lördag ska jag vara på plats och en av författarna jag ska höra är Deon Meyer. Hans deckare är spännande läsning om man vill lära känna landet. I Mörk flod möter vi åter polisen Bennie Griessel, han är med om en incident och som följd av det så degraderas han och förflyttas från Kapstaden till Stellenbosch. Väl där blir han satt på att utreda flera försvinnanden och ännu en gång slår de stora klyftorna mellan människor i landet mot en.

Hittills finns det 12 böcker översatta till svenska och jag har skrivit om många av dem här på bloggen.Han är absolut en spänningsförfattare värd att upptäcka, det kan emellanåt störa mig är att böckerna känns väldigt gammeldags, könsroller är unkna och kvinnliga karaktärer beskrivs utifrån bröst och hårsvall. I den här boken är det dessutom ett väldigt tjat om vikt och dieter. Men samtidigt så är han en författare av sin plats, hans skildringar av landet är säkert genuina observationer och man får tugga i sig att Sydafrika är ett helt annat land än Sverige. Det är ju liksom det som är meningen när man läser från olika länder – att komma samhället under skinnet. 2019 i februari gjorde jag en fantastisk resa dit och vill man läsa mer om den så bloggade jag flitigt, jag rekommenderar verkligen att uppleva landet!

Bildkälla: Weyler Förlag