slugger – trilogin är all

Har man läst Underdog och Outsider så är det självklart att man måste läsa Slugger. Nu är Johan Kraft medelålders, barnen är vuxna och han har flyttat med frun till en villa ner mot havet. Allt är välordnat, grannarna spelar golf och om man tar badrockarna på så är morgondoppet möjligt. Perfekt alltså. Om det nu inte vore för att Johans tråkiga jobb som familjejurist, de dåliga relationerna med barnen och att i  den i friggeboden boende, nämligen den senildemente svärfadern. Och det faktum att Johan inte känner sig hemma alls i den burgna villaförorten.

När romanen börjar så är det dagen innan midsommarafton och det är dags för den årliga släktsammankomsten, Johan har egentligen bara ett par uppdrag. Han skall köpa sill och han skall sköta transporterna av besökarna. Dottern, som är jurist likt sin far och mor, sonen som är universitetsdrop-out, mamma som bor kvar i miljonprogrammet och fler släktingar väntas till villan och Johan reflekterar över hur han egentligen hamnat där han är och hur det blev som det blev? Är livet liksom slut nu vid 57? Ska de närmsta 30 åren fortsätta i samma stil?

Torbjörn Flygt har en sällsam förmåga att skriva underhållande om samtiden, jag skrattade högt och säkert beror det på att jag är typ jämnårig med Johan. Den där medelålderskrisen infinner sig säkert för de flesta någon gång och åldrandet tränger sig på. För Johan rent bokstavligt eftersom han mest hela tiden är nödig … Han har också en lista med ord som han verkligen inte gillar, han svingar vilt åt alla håll och är en grumpy old man mest hela tiden. Så roligt och så befriande beskrivet!

Torbjörn Flygt läser själv ljudboken och han gör det förträffligt. Ska jag ha någon invändning mot den här boken så är det att jag tycker det är för långt, man märker att Flygt har samlat ihop så många bra scener och humoristiska utvikningar som han vill ha med. Några hade kunnat strykas så hade den nedkokade texten blivit ännu bättre (enligt mig då). Självklart ska man läsa de två tidigare böckerna först, Johan Kraft är en man som är värd att lära känna och genom honom får man också resa med på den tidsresa som många personer födda på 60-talet gjort. Missa inte samtalet i Lundströms bokradio:

Bildkälla: Bokförlaget Polaris