under samma tak – en feelgood i Göteborgsmiljö

Idag gick jag från 60-bussens hållplats till mitt arbete på Hagaskolan och då påmindes jag om Christina Lindström och Jan Anderssons småcharmiga feelgoodare Under samma tak. Den börjar med att Lisa tar sig fram till andrahandslägenheten på Landsvägsgatan och krockar med en kille i porten, det visar sig att han är på väg till exakt samma lägenhet som hon. De får helt enkelt bli sambos på försök. Frans kamperar i soffan och snart har han satt upp ett senapsgult draperi, Lisa som ska plugga inredning är inte förtjust. Har hon rest 120 mil för att flytta ihop med en kille med snus, keps och kylen full med bacon? Frans är kanske inte så endimensionell som Lisa tror, han har med sig händelser som han försöker glömma. Hon i sin tur har flyttat långt hemifrån av en anledning. I Göteborg finns dessutom Lisas syster som studerar juridik och som är på alla sätt perfekt, i en sunkig replokal finns också Frans coverband där han spelar bas och det är musiken som strömmar igenom den här romanen som gör den extra charmig.

Miljöerna är mysiga och kunde kanske använts ännu mer, författarnas klockrena observationer av samtiden och ett antal snabbtänkta repliker gör att jag läser med ett leende. Jag har läst boken i papper man jag är säker på att den skulle bli perfekt i ljudbok med en kvinnlig röst från Norrland och en göteborgare som uppläsare, det skulle bli görbra!

Bildkälla: Modernista