minnesförlusten – Anna Fredriksson

Anna Fredriksson är en av mina favoritförfattare när det kommer till relationsromaner, nu har hon i Minnesförlusten genre-girat en aning och närmat sig psykologiska spänningsromanen. Efter att ha läst klart så kan jag konstatera att det fortsatt handlar om relationer men med tillägg av en krypande otäck känsla. Romanen börjar på ett sjukhus, det är den 22 augusti och en kvinna har kommit dit. Hon vet inte vad hon heter, inte heller vet hon vad som hänt. Hon lider av minnesförlust. Personalen hittar ett id-kort som berättar att hon heter Klara och att hon är 37 år. Polisen utreder händelsen, hon har hittats flytande i havet och frågan är om hon hoppat på egen hand eller om hon blivit utsatt för ett brott?

Med hjälp av en psykolog börjar Klara att nysta i sin egen bakgrund, hon får hjälp att minnesträna och tillsammans tar de kontakt med människor som känt henne innan händelsen. Mer om handlingen blir det inte här för det vore att förstöra intrigen som är spännande och på sina ställen riktigt läskig. Bara tanken på att inte veta vem man kan lita på, befinna utan mobiltäckning och dessutom inte minnas vem man är är skrämmande. Fredriksson gör det hela extra spännande genom att hon skruvar på ganska långsamt, spänningen är lågintensiv och liksom smygande. Jag lyssnade på boken i fin inläsning av Hedvig Lagerkvist och som tur var så var det dagsljus i min sommarstuga!

Bildkälla: Bokförlaget Forum