dör för dig – Ann Edliden

Här på bloggen har det varit ganska tyst ett par veckor, det var sjukdom och jobbstart som kom emellan men vad är bättre då att läsa än en riktigt underhållande samtidsroman? Dör för dig av Ann Edliden handlar om influencern Tess Dunckel och hennes personliga assistent Vilma och när boken börjar så är Vilma på en av alla promenader för att rasta Tess hund. Vilma tar hand om det mesta i Tess liv och faktiskt allt mer av det som postas i de sociala kanaler som gjort Tess till en av de största influencern i landet. Tess samarbetar med ett gäng företag, har ett eget sminkmärke och hela livet är en jakt på content. Hennes efternamn och bakgrund har öppnat dörrar, hon är uppvuxen i en kulturell miljö på Östermalm och tar det för självklart att andra ska städa hennes lägenhet, köpa hennes frukost och gå ut med hennes hund.

Vilma är tjejen från Briljantgatan i Frölunda som lämnat livet som hyttstädare på tysklandsfärjan för ett liv i Stockholm med musikersambon Niklas. Hon drömmer om att skriva och pluggar litteraturvetenskap innan hon blir Tess alltiallo. Hela det här spektaklet med produktplaceringar, medverkan i reality-TV, resor till Rivieran, upplåsta följarsiffror och mycket annat är så smart skildrat att jag småfnissar mest hela tiden. Yta, klick och hjärtan är det som räknas. Följdriktigt avslutas hela boken med en applåd för Sveriges alla influencers som gång på gång visar att verkligheten faktiskt överträffar dikten.

Bravo säger jag till Ann Edliden som på ett underhållande vis skildrar en samtidsföreteelse som känns allt mer skruvad. Missa inte den här underhållande boken. Missa inte heller Ann Edlidens roman Någon annans tidsfördriv!

Bildkälla: Bokförlaget Polaris