koryféerna – en konspirationsroman

Lena Andersson har i många år intresserat sig för Palmemordet och i sin roman Koryféerna så presenterar hon en möjlig teori klädd i fiktionens fria dräkt. Romanen tar sin början i nutid, journalisten Roger Lilja får i uppdrag att skriva en text om det olösta mordet på försteminster Stjärna. Han kommer i kontakt med en jurist som presenterar sin lösning, i detalj presenterar han hur ett möte mellan högt uppsatta politiker leder till att en plan för att röja undan den omstridde ledaren sätts i verket. I den ska livvakter, hans närmsta män och högt uppsatta poliser vara delaktiga i planerna och Lilja blir allt mer osäker. Är detta något han kan publicera och hur ska han i så fall kunna skriva om den här konspirationen utan att ha bevis?

Precis som i Sveas son och Dottern så använder Lena Andersson sitt alldeles egna språk för att berätta en berättelse om den händelse som i grunden förändrade landet Sverige. Det är torrt humoristiskt, logiskt och stringent berättat och skildringarna av polischefen, möten med fru Stjärne och andra sköts så klantigt att man bara fnissar och undrar. Jag är inte mer insatt i mordet på Olof Palme än en medelsvensson men efter att ha läst den här romanen så googlade jag loss. Det var intressant läsning och den väckte många tankar, rekommenderas förstås extra mycket till de som är politiskt intresserade eller är intresserade av alla de olika teorier som finns kring palme-mordet.

Bildkälla: Bokförlaget Polaris