Jorden runt: The Promise – Löftet

2021 köpte jag traditionsenligt vinnaren av Bookerpriset för att läsa. Det blev inte av, livet kom emellan. Nu när Damon Galguts The Promise snart kommer ut översatt till svenska med titeln Löftet fick jag äntligen till det. Så glad är jag att den här fina romanen blir översatt och det ska bli spännande att lyssna till författaren på årets bokmässa (ja, jag ska dit alla fyra dagarna!!!).

Löftet handlar om familjen Swart i Sydafrika och när romanen börjar inleds är det 80-tal och modern är svårt sjuk, hon ber sin make att han ska sörja för att deras tjänstekvinna Salome ska få det hus där hon och hennes son bor. Maken lovar och tonårsdottern Amor hör det hela. När sedan moderns begravning har hållits så låtsas varken fadern eller de två äldre syskonen, Anton och Astrid, om löftet som getts och löftet splittrar familjen så att de bara träffas för begravningar. Vart tionde år ungefär så möts alltså de tre syskonen Swart och genom att följa deras liv så får man också följa landet Sydafrikas utveckling från ett land isolerat från omvärlden pga sina apartheidlagar fram till nutid. I varje årtiondes berättelse väver författaren in viktiga händelser i landets historia och kommenterar samhällsfenomen på ett mycket snyggt sätt. Ibland när man läser romaner som vill skildra historiska skeenden så kan det bli lite för mycket föreläsning, ingen risk här. Löftet är en otroligt fin roman som jag vill rekommendera till alla. Är man intresserad av Sydafrika så är den ett måste, är man intresserad av att läsa en bra roman likaså.

För mig var Sydafrika länge ett drömresemål och jag är så glad över att jag reste 2019, ett minne för livet. Det är ett fascinerande land att besöka, både för sin natur och sin historia. Nu när jag läst den här fina romanen så blir jag sugen på att resa dit igen!

Bildkälla: Albert Bonniers Förlag