the Locked Room – Elly Griffiths

Att återkomma till Ruth Galloway och hennes värld är fint. I den fjortonde boken om arkeologen, The Locked Room,  så är det våren 2020 och hon är i sitt barndomshem för att röja bland hennes mors saker. I en ask hittar Ruth ett foto på sin egen stuga, daterat 1963. Samtidigt så hittas ett kranium som verkar vara begravd på en kyrkogård för pestoffer, flera kvinnor hittas döda i förmodat självmord och Ruths nya granne försvinner oväntat.

Som alltid så är det privata livet för Ruth, Nelson och de andra viktig del av berättelsen och i den här boken är också spridningen av covid ett centralt tema. Just de delarna tar en tillbaka till våren 2020 när vi alla befann oss i början av pandemin med allt vad det innebar. Ett av temana som återkommer i den här serien är kvinnors vikt, det är verkligen så uttjatat men med den här boken så skriver Griffiths mindre om utseende och mer om hälsa, ett myrsteg framåt mot att just de delarna tonas ner. Annars är det som alltid både mysigt och spännande att läsa Griffiths. Hon är queen of mysdeckare och jag ser redan fram emot nästa del!

Just den här lyssnade jag på som engelsk ljudbok och det funkade bra, lagom långa kapitel och inte för mycket action som man riskerar att missa om tankarna far iväg en sekund eller två.

Bildkälla: Elly Griffiths hemsida