en andra allians – del två i Kontrahenterna

I Denise Rudbergs serie som utspelar sig 1940/41 har jag kommit till del två: En andra allians. Det närmar sig nyår och samtidigt som vintern är ovanligt kall så rör det på sig i kriget i Europa. De tre kvinnorna Iris, Elisabeth och Signe fortsätter sitt hemliga arbete på Karlagatan 4. Iris är mycket orolig för sin judiske man som hon inte hört något från sedan flykten från Estland och Elisabeth bestämmer sig för att gifta sig med sin barndomsvän Dinty för att få större frihet. Signe lider allt mer av sina kraftiga menstruationer och nyårsafton blir dramatisk. Just det att man får lära känna de här kvinnorna på det privata planet, de som med sin noggrannhet och kreativitet arbetar för att sammanställa och analysera meddelanden som skickas mellan olika länder, gör att jag engagerar mig i både privatliv, samhällsliv och krigsförloppet.

Jag gillar särskilt att hon låter handlingen snirkla sig framåt långsamt, varje bok behandlar typ ett halvår. Det märks att Rudberg gjort en grundlig research och jag läste i en intervju att hon baserat en del av handlingen på händelser från sin egen familj. Mycket spännande och varför, varför är inte den här serien redan en TV-serie?

Den skulle passa perfekt!

Bildkälla: Bokförlaget Forum