au pif – Emma Hamberg

Med Je m’appelle Agneta skapade Emma Hamberg en underbar pralin som tilltalade väldigt många läsare, den van ju till exempel omröstningen Årets bok i höstas och jag ser den tipsas om fortfarande. Med all rätt, det är en ljuvligt livsbejakande feelgood. Snart kommer del två om Agneta som lämnar allt och flyttar till Provence och i väntan på den så har Hamberg gett ut en kokbok där recept blandas med kåserier om fransk mat och inställningen till måltiden. Ostar, ostron och en enkel parlör för att klara sig i Frankrike bjuds man på i texterna i Au pif som är inläst av Hamberg själv. Recepten får man hitta i den fysiska boken där matbilderna är tagna av den man som slog ner i Emmas liv som en blixt.

Jag har skrivit om det förut men just restaurangbesöken är jobbiga när man reser själv i Frankrike, måltiden skall vara tillsammans med någon och också på den senaste resan så placerades jag i ett hörn nära toaletten eller möttes av höjda ögonbryn: vous etes tout seul madame? så snart jag gick in på en restaurang. Det blir färskt bröd, möglig ost, solvarm persika, salta oliver och ett ljuvligt patisserie på en bänk som middag. Det är enklast så.

Missa inte Emma Hambergs sommarprat, det lyssnade jag på i Nice och visst blir jag sugen på att göra en Agneta ibland!


Bildkälla: Piratförlaget