sommarsorger – Nina De Geer

Sommarsorger av Nina De Geer lyssnades på under min resa och det var en mycket fin upplevelse. I boken får jag möte Agnes – hon lever med sin man Martin och två barn, har allt man kan önska sig men är inte lycklig. Hon tänker hela tiden på att hon måste lämna sin man, men hon vet också att hon har ett arbete inom förlagsbranchen som är osäkert och att hennes man ger en stabilitet och trygghet ekonomiskt och praktiskt. Det är bara det att hon inte kan lita på honom, det hon hittar i han dator gör att hon ständigt är på pass. När en ung flicka som bor i grannhuset dör så väcks minnen från Agnes egen uppväxt, det här är en roman med många bottnar och många aktuella teman som jag tyckte mycket om.

Barns utsatthet och förunderliga styrka att trots allt ta sig vidare in i vuxenvärlden är så fint skildrad och den djupa längtan efter trygghet som byggs upp är svår att förbise. Bildspråket känns nyskapande och texten skapar ett nyanserat porträtt av en kvinna som under en sommar förtvivlat försöker reda ut både sin bakgrund och sin framtid.

Bildkälla: Ordfront förlag