natten – Sara Gordan

En sen kväll på semestern började jag lyssna på Sara Gordans roman Natten och sittande på strandpromenaden i Nice med alla sorters vinddrivna existenser runt mig så blev läsningen/lyssnandet en stark upplevelse. Boken börjar med att mamman förtvivlat letar efter sitt barn. Flickan är 14, har diabetes och har inte hört av sig på länge. Mamman vet att det kan handla om minuter om dottern inte sköter sin medicinering och i kombination med alkohol så blir det snabbt livsfarligt.

Oron för barnet går som en röd tråd genom texten, desperationen när mamman försöker det allra bästa hon kan för att skydda sitt barn från faror är drabbande. Varvat med skildringen av det får jag läsa om moderns egen uppväxt, hur hon träffade flickans far och livet de levde i Paris, livet som ensam mamma med en dröm om skrivande som pockar på. Doktorandstudier, översättningsjobb och livet måste hela tiden förhålla sig till sjukdom och den ständiga upprepningen. Livet är ett tillstånd på repeat, nattens oro kommer igen och igen.

Det här är inte en bok man ska läsa en kort text om, det är en roman som skall upplevas. Gör det!

Bildkälla: Albert Bonniers Förlag