drömmar till salu – Ada Wester

Drömmar till salu heter det Instakonto som Anni startar när hon bestämmer sig för att fixa till det ärvda huset inför försäljning. Den röda stugan ligger i en bygd där tiden till synes stått stilla, när hon kliver in i sin farmors och hennes systers hus så är det än mer som att förflytta sig i tiden. Anni är drygt 30 och hon har bestämt sig för att fixa till huset och sälja det för att äntligen kunna köpa en bostad på Söder, som kulturvetare så är kassan mager men hon har sinne för allt som är retro och hon bestämmer sig för att sälja delar av bohaget för att finansiera renoveringen. Därav Instakontot Drömmar till salu som ger namn åt boken.

Parallellt med berättelsen om hur Anni kommer till huset och installerar sig så får vi läsa om hennes farmor Ester som växer upp i trakten. Hon kommer från mycket små omständigheter och får genom hårt arbete, vänskap med Hjalmar och en ständig längtan efter kunskap och litteratur möjlighet att studera till lärarinna. Anni har spenderat sin barndom hos farmodern och när Annis far dör så upphör kontakten med hans sida av släkten, nu när arvet kommer i form av ett hus så blir Anni mycket nyfiken på sin farmors liv. Snart kan hon se många saker som är gemensamma för dem och jag gillar verkligen den här historien. Annis berättelse är helt i samtiden men samtidigt så är det en fin skildring av hur en torpardotter med begåvning får möjlighet att följa några av sina drömmar.

Härlig debutroman med öppning för en fortsättning – hoppas att det kommer ytterligare en bok om Anni!

Bildkälla: Piratförlaget