dubbelporträtt – Agneta Pleijel

Agneta Pleijels roman Dubbelporträtt är en sådan där text som man skulle vilja formulera sig snyggt kring. Nu är det snart en månad sedan jag läste ut den och energin har ännu inte infunnit sig så jag skriver några enkla rader innan jag helt glömmer bort mina tankar. Ramberättelsen är den att konstnären Oskar Kokoschka är kontrakterad att måla Agatha Christies porträtt. Det är 1970, hennes 80-årsdag stundar och familjen tycker ett porträtt är en god idé. Agatha är inte lika begeistrad och sitter motvilligt modell. I det samtal som växer fram emellan de två avhandlar de minnen, konstens villkor, kärlek och sorg. När jag googlar så ser jag att en hel del av händelserna har biografisk bakgrund men Pleijel har komponerat en fiktion som gör att man helt och fullt litar på att just det här skulle kunna hänt. Det hela upplevs som ett ovanligt uppriktigt samtal mellan främlingar som växer till en vänskap.

Tack för tipset Annette! Hon hade den här som bokcirkel på biblioteket där hon arbetar och jag tänker att det är en mycket spännande roman att samtala om.

 

Photo courtesy of The Christie Archive Trust.

Bildkälla: Norstedts förlag