själsfränden – Sofie Sarenbrant

Serien om Emma Sköld firar tioårsjubileum och häromdagen kom den tionde boken: Själsfränden. Sofie Sarenbrant har med sin serie om polisen Emma Sköld utvecklat hantverket att snickra ihop en deckare, de första delarna var ganska förutsägbara och karaktärerna var lätta att identifiera som goda eller onda. Nu med bok tio så är Emma väsentligt komplexare och också de övriga personerna är mer av människor med mänskliga både fel och brister. Sarenbrant är mycket skicklig på att nosa upp trender eller fenomen i samtiden och den här boken börjar med att Emma ser hur en ung kvinna står på en bro redo att hoppa. I famnen bär hon en baby och innan kvinnan hoppar räcker hon flickan till Emma. Det visar sig att kvinnan arbetat för en sektliknande pro-lifeorganisation och när hon nu dör så blir det polisgruppen där Emma ingår som ska undersöka vad som hänt.

Extra mycket gillar jag hur Sarenbrant ger sig in i den manipulativa ledarens liv och skildrar hur moralen har olika måttstock beroende på vem som gör vad. Allt har verkligen ett pris och det är man villig att betala om det gagnar en själv. Det här är en serie som man absolut skall läsa i ordning, tyvärr kunde jag inte lyssna på den eftersom det är en uppläsare som jag bara inte kan höra på men … jag vet att de tidigare böckerna i serien har passat bra som ljudbok. Ganska korta kapitel och tydliga plats och tidsmarkörer i kapitelrubrikerna gör att det är lätt att lyssna.

Bildkälla: Bookmark Förlag