lektioner i kemi – Bonnie Garmus

Lektioner i kemi av Bonnie Garmus är något så ovanligt som en ytterligt charmig roman om en forskare i kemi. Tiden är sent femtiotal och Elizabeth Zott är en ung kemistuderande som trots att hon är kvinna lyckats ta sig till ett ansett universitet i Kalifornien. Att vara kvinna och studera kemi är en ständig kamp, hon tas för assistent och det berömda glastaket är fast placerat. På institutionen träffar hon en ung briljant forskare, Carter Evans, och tillsammans hittar de ett gemensamt liv. De blir varandras familj, de ror på helgerna och snart är de ett par. Inte gifta men ett älskande par, snart föds deras gemensamma dotter och samtidigt dör Evans. Zott måste försörja sig och sin lilla dotter och i TV ns barndom blir hon plötsligt matlagare på eftermiddags TV.  I sällskap med sin bunsenbrännare och sina provrör så blir hon omåttligt populär.

När man läser den här handlingen så kan man fundera på om det är något att ta sig an. Tro mig! Det här är en härlig, vass och rapp roman som skildrar en tid när normen var den gifta hemmafrun. Elizabeth Zott har en annan idé om hur livet skall levas och Bonnie Garmus skriver en roman som både underhåller och irriterar, härlig läsning helt perfekt för den kommande sommaren!

Bildkälla: Wahlström & Widstrand