paradishamn – Erika Olofsson Liljedahl

Paradishamn kallas matsalen på ett av Mölles badhotell och sommaren närmar sig. Det är tidigt trettiotal och Hilda ser fram emot att få servera ännu en säsong, möta turister och träffa sina arbetskamrater. Livet i den  nordskånska badorten levs traditionellt med kallbad och smörgåsbord men den unga kvinnan Ester har fått möjlighet att driva sin familjs hotell en sommarsäsong, hon bjuder dit sina kamrater från Köpenhamn och hon förändrar både musik och meny. Fiskardottern Hilda ses som för ful för att passa i matsalen och hon skickas att arbeta i bykhuset. Sommarsäsongen drar igång och särskilt Carl, en redararvinge från Göteborg, drar båda kvinnornas uppmärksamhet till sig. Det blir en sommar av picknickar, fester, salta bad och överraskande avslöjanden.

Erika Olofsson Liljedahl har skrivit en härligt somrig roman, lättläst och med både romantik och dramatik. Gillar man Tv-serier som Vår tid är nu eller Badhotellet så gillar man helt säkert Paradishamn. Men alltså – serveringshättan på omslaget, de signalerar inte alls 30-tal vilket gjorde att jag först var lite förvirrad, glass serveras i strut och nymodigheten plockmat med oliver och bröd på hotellet vilket placerade berättelsen i klart mer modern tid än omslaget signalerar.

Bildkälla: Historiska media