sarek – Ulf Kvensler

Sarek av Ulf Kvensler är en psykologisk spänningsroman som nyligen nominerades till Årets bok. Boken börjar med att Anna hittas svårt skadad i kanten av Sareks nationalpark. Hon tas till sjukhus och så snart som hon mår lite bättre så börjar förhören. Vad har hänt henne? Vet hon något om de andra i vandringssällskapet?

Snart får man koll på att det var Anna, hennes fästman Henrik och Milena som hade planerat en fjällvandring. Varje år de tio senaste somrarna har de vandrat tillsammans och nu är det dags igen, det är senare än vanligt och det har hunnit bli höst. När Milena frågar om hennes nya kille får följa med så är Anna och Henrik tveksamma, man lever ju så tätt på varandra när man vandrar och de känner ju inte Jacob.

När de ska gå på tåget norrut så är de fyra och genast blir Anna misstänksam, vem är Jacob egentligen? Han vill dessutom att de ska ändra rutt och gå in i Sarek, höstfärgerna skall vara fantastiska och han menar att det är en möjlighet som de inte vill missa. De bestämmer sig för att proviantera, beställa en helikopter och bege sig mot Rapadalen.

Bildkälla

Berättargreppet som Kvensler använder för att bygga upp spänningen är klassiskt. Han växlar mellan nutidens förhör på sjukhuset och tillbakablickar på Annas tidigare liv, det är huvudsakligen Anna som berättar och det är ur hennes perspektiv man får en redogörelse över händelserna. Miljöerna, vädret och det slutna rummet där ute i vildmarken gör att det hela blir allt mer klaustrofobiskt.

Emellanåt tycker jag att den här romanen tappar i tempo, kanske beror det på att jag själv inte är särskilt intresserad av fjällvandring och inte riktigt vill bli heller. När vändningarna kommer så tycker jag att det är lite för sent, jag hade gärna minskat något på den långa krypande upptakten och haft mer av fler perspektiv. Inte en fullpoängare för mig och den kommer inte att få min röst hos Årets bok. Jag är övertygad om att den, trots min åsikt, kommer få många läsare. Det här är en både spännande och välskriven spänningsroman.

Bildkälla: Albert Bonniers Förlag